Meniu Uždaryti

“Erasmus+” – mokyklų mainų partnerysčių projektą “Matematika su žaidimais ir linksmybėmis visoje Europoje”

Nuo 2019 mokslo metų Gargždų „Minijos“ progimnazija vykdo “Erasmus+” – mokyklų mainų partnerysčių projektą “Matematika su žaidimais ir linksmybėmis visoje Europoje”.

Projekte, kuris iš pradžių buvo patvirtintas 2019 m. rugsėjo – 2021 m. vasario mėn. laikotarpiui ir pratęstas iki 2022 m. vasario mėn. (dėl pandemijos), dalyvauja 6 šalys partnerės: Italija, Rumunija, Turkija, Lenkija, Kroatija ir Lietuva.

Tikslinė grupė – pradinių klasių mokiniai ir mokytojai. Šio projekto tikslas ir laukiami rezultatai – šalių partnerių mokinių ir mokytojų keitimasis žiniomis ir patirtimi apie matematikos mokymą ir mokymąsi, naujų mokymosi būdų, papildančių tradicinius metodus, atradimas, sukuriant mokymosi aplinką, kurioje mokiniai įgytų žinių ir patirties. Nuo šių mokslo metų spalio mėn. mokytojai ir mokiniai fiziškai dalyvavo tarptautiniuose susitikimuose Kroatijoje, Lenkijoje, Rumunijoje.

2022 m. vasario 20-24 d. Gargždų „Minijos“ progimnazijoje vyko šeštasis tarptautinis susitikimas, kuriame fiziškai dalyvavo mokiniai ir mokytojai iš Kroatijos, Lenkijos ir Rumunijos. Nuotoliniu būdu dalyvavo komandos iš Italijos ir Turkijos. Susitikimo metu buvo aptarti PISA testų rezultatai tarp šalių partnerių, palyginti matematikos mokymo(si) rezultatai ir mokymo programos partnerių šalyse. Šio susitikimo metu matematikos užsiėmimuose, daugiausia dėmesio skirta veiklai pavadinimu „Trys M: Matematika, Medžiagos ir Matematikai”. Mokykloje mokiniai matematines veiklas vykdė naudodamiesi išmaniaisiais įrenginiais įvairiuose mokymo platformose ir programose, dalyvavo pamokose, kuriuose mokytojos integravo šalių partnerių mokinius į matematines veiklas, mokiniai dirbo tarptautinėse grupėse. Sprendė kryžiažodį, kuriame reikėjo įvardyti žymius matematikus. Už mokyklos ribų taip pat visur lydėjo matematika. Partneriai apžiūrinėdami Klaipėdos senamiestį skaičiavo žingsnius, atstumą tarp Senamiesčio statulėlių. Picerijoje kepdami picą prisiminė PI konstantą, kuri apibūdina apskritimo ilgio ir skersmens santykį. Palangos Gintaro muziejuje susipažino su fizinėmis ir cheminėmis gintaro savybėmis, lygino gintaro svorį su akmeniu, plastiku, sužino, kad gintaras sūriame vandenyje neskęsta, kad jis yra degus. Vykstant iš Gargždų į Vilnių skaičiavo kelionės atstumą, laiką ir vidutinį autobuso greitį. Pakeliui užsukę į Trakus, apžiūrėję pilį, lygino Lietuvos ir partnerių šalių pilių amžius, jų statymo laikmečius. Ekskursijos po Vilnių metu taip pat visur lydėjo matematika, lyginome partnerių šalių sostinių gyventojų skaičių, miestų užimamą plotą. Lankydamiesi Lietuvos Respublikos Seime, susipažino su parlamento veikla, įstatymų leidybos procedūra, Lietuvos piliečių galimybėmis dalyvauti teisės aktų leidyboje.

Projekto koordinatorė Aušra Jašmontienė

Pakeisti teksto dydį